Handreiking risicocommunicatie

Risicocommunicatie wordt steeds belangrijker in deze snel veranderende wereld. Dreigingen zijn complexer, sluimerend of met elkaar verbonden. De 25 veiligheidsregio's hebben een coördinerende rol als het gaat om de voorbereiding op de prioritaire risico's in hun regio.

Daarom hebben zij gezamenlijk geïnvesteerd in een visie op risicocommunicatie. Ik schreef voor hen de (praktische) handreiking risicocommunicatie ('beter voorbereid op rampen en crises'). Voor deze opdracht sprak ik met verschillende partners waaronder veiligheidsregio's, gemeenten, vitale partners en bijvoorbeeld Waterveiligheid en Ruimte Limburg. Ook dook ik de boeken in voor deze opdracht en nam relevante inzichten mee. 

Het eindproduct is mooi startdocument geworden voor organisaties die samen willen werken op het gebied van risicocommunicatie. Download de handreiking op de website van de NCTV.  

Regelmatig word ik gevraagd om te vertellen over risicocommunicatie. Aan de hand van een aantal slides en praktische opdrachten neem ik groepen mee. Het is leuk en zinvol om met (netwerk)partners te werken aan het voorkomen van risico's of het verminderen van de impact. Bekijk mijn slides eens. Wil je deze gebruiken of heb je toelichting nodig? Neem contact op.  

 

Opleiding crisiscommunicatie (diverse rollen) 

Bijna wekelijks sta ik voor groepen crisiscommunicatiemedewerkers. Zij willen een bijdrage leveren aan de crisisorganisatie in verschillende rollen. Bijvoorbeeld als Hoofd Crisiscommunicatie, Communicatieadviseur in het Bestuurlijke of Operationele team, als woordvoerder, als web- en social redacteur of als informatiemanager crisiscommunicatie.

Ik neem ze mee in deze - voor hun vaak nieuwe -  "crisiscommunicatiewereld." Dat lijkt een stuk ingewikkelder dan dat het in werkelijkheid is. Wat ze van mij leren is dat het vooral de context van de crisis(organisatie) is die afwijkt van het reguliere. De lijnen lopen anders, het team ziet er anders uit en er gelden mandaten, En ja, er is vaak tijdsdruk en onzekerheid. 

Maar verder blijft het communicatie. Dus luisteren en aansluiten. Alleen dan kan communicatie succesvol zijn. Mijn opleidingen zijn lekker actief. Dus aan de slag, met een flip-over vel en een stift. Je tanden zetten in het vraagstuk.

Ik geloof in de kracht van ontdekkend leren in een open, inspirerende en veilige setting. Theorie probeer ik zo veel mogelijk in beeld te vangen, zoals bijvoorbeeld bij de uitleg van een BOB vergadering in dit handzame boekje.