Crisiscommunicatie

Een crisis komt meestal onaangekondigd. Maar jouw organisatie schakelt snel en gaat aan de slag. Er is vooraf nagedacht over de inrichting van de crisisorganisatie.

Iedereen zit op de juiste plek en en weet wat die moet doen. Uitgangspunten zijn helder. Scenario's liggen klaar. De bellijsten zijn op orde. En er is mandaat om snel te communiceren. 

"Een crisis overkomt je niet. Een crisis bereid je voor."

De plannen en procedures staan als een huis en het team is getraind. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je als organisatie het verschil kan maken als het er echt toe doet. 

Risicocommunicatie

"Zet mensen in hun kracht. Zorg dat ze zichzelf en elkaar kunnen helpen tijdens een crisis." 

Risicocommunicatie krijgt steeds meer aandacht. En terecht. De dreigingen van de toekomst zijn ingewikkeld, langdurig en gaan over grenzen heen.

De samenleving moet zich hierop voorbereiden. Hier ligt een grote opgave voor overheden, maatschappelijke en functionele partners. En voor mensen zelf! 

Maar hoe krijg je met risicocommunicatie mensen in beweging? Mensen die zichzelf voorbereiden op het onverwachte? Die zelfredzaam worden. Elkaar helpen. Met minder schade als gevolg. 

 

Communicatie in de nafase

De fase na een crisis wordt vaak onderschat. Er is nog allerlei werk te doen zowel voor interne als externe doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan een plan van aanpak voor de nafase, bewonersbijeenkomsten, begeleiding van een stille tocht of herdenking, de verantwoording of een  extern onderzoek. 

"De crisis over is, maar nog niet voorbij."

De nafase is ook een periode waarin geleerd wordt. Het terugkijken op een crisis (of oefening), is een belangrijke leerschool. Liepen de lijnen? Deden we de goede dingen? Wat laat je achter en wat neem je mee naar de volgende crisis?

Elke oefening of crisissituatie bevat leerpunten die zorgen voor een versteviging van het proces en team crisiscommunicatie.